<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8474564113195893538\x26blogName\x3dwhen+I\x27m+on+queue\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://fahamokha90.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://fahamokha90.blogspot.com/\x26vt\x3d2843336287746015661', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

authorchatlinksarchivesgallery


Thursday, April 9, 2015
177. Towing the Money @ Thursday, April 09, 2015

0 note (s)

Mencabar betul hari ni.

Aku bercadang mahu ganti puasa dari semalam petang, jadi jam pun sudah set ke 5.30 pagi, kononnya nak sahur. Rupanya sahur ke mana, aku ke mana. Sedar-sedar, imsak dah terlepas. Jadi, dek kerana dah niat Lillahitaala, aku pun gagahkan berpuasa juga hari ni. Masih okay, masih boleh bertahan. Alah bisa tegal biasa, ramai lagi yang kebuluran tak makan lebih dari dua puluh empat jam. Jadi, aku okay. (Walaupun diberi nasi lemak percuma, aku tetap tak putus asa, aku pandang sebelah mata dan simpan nasi lemak tu dalam bag)

Habis kerja pukul 5.30, aku pun jadi teruja. Yes, ada nasi lemak nak dibuat berbuka Maghrib ni! Harap-harap nasi lemak tak basi. 

Rupanya ada cerita lain. Enjin kereta Kancil tak mau idup. 

Gelabah kejap. Gelabah lama (40 minit dok pulas kunci mau tak gelabah).

Oh Romeo. (nama kereta tu, ya dia ada nama) hang boleh ja pi Selangor, Desaru bagai bagai minggu lepas, kenapa tertiba petang ni hang takmau nak hidup. Pekerja Indonesia tempat aku menumpang letak kereta dah siap-siap angkat baju sidaian sebelah petang. Dia orang dok peghati je. Aku cuba bertenang, bateri handphone tinggal satu, siap dengan kaler merah. Awal-awal aku dah top-upkan baki guna Maybank2u, kalau kalau kecemasan berlaku. Err, kena juga charge gst 30 sen. 

Jadi, aku yang separuh sedar mula menelefon ayah, memberitahu bahawasanya kereta tak boleh start. Ayah dengan suara yang risau amat (oh, ayah) mula menyuruh aku mengoyang itu itu, menekan itu ini sampai enjin hidup semula. Tapi tidak, enjin tetap tak mahu hidup. Lalu beliau mencadangkan aku meninggalkan kereta ("siap semua kunci ngah") dan pulang ke rumah sewaan menaiki teksi.

Ya teksi, rasa sangat eksekutif hari ni. Melambai-lambai henti teksi di seberang dengan tag nama opis yang tak tanggal, kasut hitam berkilat (read: terkoyak). Duduk saja di kerusi empuk belakang berserta aircond sejuk, "Larkin Perdana pakcik." NewYorkers sangat. Terus kena charge 9hengget. 

Nak dijadikan cerita, aku melintas pula di depan sebuah kedai mekanik kereta Melayu, yang pemiliknya bekas askar, jadi pakcik ni sikit punya masam waktu aku bercerita pasal kereta rosak. Dia suruh pakai lori tarik, ya towing service orang putih cakap. Aku yang kosongkosongkosong mengenai hal teknikal seperti ni lantas menelipun ayah, yang setuju untuk menggunakan perkhidmatan ini. (Kalaulah beliau tahu, harga yang perlu dibayar anaknya haha)

The whole journey inside of the towing lorry (tuan kereta perlu ikut sama) was quite fun to be honest. The owner of the lorry brought together his wife and small daughter so we had some simple talk, kejadian-kejadian ragut di JB, muka aku yang dikatakan serupa dengan Manager kepada isteri pemandu lori (err random), the considerate pricing of the Mechanics fella, good service macam tu and turns out oh lorry owner is from Batu Pahat, oh kampung dekat-dekat aje. My first seeing a car being uploaded into the body of the towing lorry so jakun jugak la.

This abang shared tips on regards of the maintainence of a car and stuff stuff and.. 90 bucks (minus GST he said), charged for this unfortunate event of my life. I am dumbfounded lol. Kenapa mahal sangat? That was my first impression. Kalau tahu tadi mesti taknak ambik service ni. Was it because I am a hopeless girl living alone in this freaking town, I was charged in such manner? Or was it really the price for the regular basis of customer. 

Whatever lol. 

Tak disangkal lagi, all those yadayada crappy talk on how cheap the Malay mechanics going to be, esok duit akan melayang lebih tinggi. Flying. Up up up above the sky. I hope the fellas will only mend what is supposed to be mended, not something tricky yang perempuan cuma tahu bawak kereta ini tak tahu apa-apa.

Oh Romeo, why can't you just wake up and smile. 

Today, and probably tomorrow, (and for the rest of my life) I learnt that people (this is too general but who cares) nowadays are so money-oriented. Wondered if there are some of other people who still believe otherwise? Who still believe that life is something more than just flapping over money and cry. Cry because money is not enough. Is living in this challenging town entitled you to be a bit of selfish? Incompetencies to the left, incompetent is a big no. To live, they said. However I dont want to be someone who will whine over the lost of her money for something tricky, I dont want to be overly attached with the money..

Cause I am literally sick of this ka-ching culture. 

Tak lama lepas tu, ibu mula menelefon kembali, menanyakan itu ini, "Angah cakap pada mekanik, buat cepat cepat (sebab) esok petang dah nak balik Batu Pahat." "Angah dah solat belum?" "Angah puasa kan hari nih?" Oh ibu. People said, mother is a beautiful creation, because in this selfish world, she is the only one who wants to see you happy. I beg to agree.

On the other bright side of the world, I learnt something. Car starter, pemicu yang menghidupkan kereta tu besar kemungkinannya jammed. Duit yang dibayar untuk lori penarik kereta tu sebenarnya sudah sedia untuk pembayaran buku yang aku beli dari Indonesia. Nampaknya, buku itu perlu diperam seketika, sebelum diFedExkan kepada tuannya yang baru. Mungkin belum tiba masa untuk dibaca. Duit boleh dicari. Ya. Mungkin, aku juga patut menyediakan tabungan untuk kecemasan Romeo&I dan sentiasa memastikan bateri handphone bercas penuh. Ah, satu lagi! Kamu juga harus belajar jadi survivor, sayang. Jadi, nak belajar jadi mekanik? Sigh.

Talking is what lots of people might good at, but proving it is always a way beyond that. Lesson learned, I guess? Belajarlah jadi mekanik.

Tak sabar nak nampak hikmah di sebalik kejadian hari ni. 

Oh, nasi lemak buat berbuka puasa tak basi lagi! Alhamdulillah.


Labels:


Older | TOP | Newer

P/S
☆彡☆彡☆彡





You've read my thought. If only I can read yours..